Wat is Cyber Monday?

Cyber Monday is altijd op de eerste maandag na Black Friday. Maar wat is Cyber Monday precies? In Nederland wordt deze dag ook wel gewoon Cyber maandag genoemd. Een eenvoudige vertaling van dit fenomeen dat uit Amerika is komen overwaaien en gekoppeld is aan Black Friday. Cyber Monday is simpelweg een jaarlijks online kortingsfestijn. Een dag waarop webshops uitzonderlijk hoge kortingen weggeven in aanloop naar de feestdagen (Sinterklaas en Kerst). Deze staan dan ook wel bekend als Cyber Monday deals!

Klik op het logo van uw favoriete merk of webshop en pak nú direct Cyber Monday korting!


Hoe is Cyber Monday ontstaan?

Hiervoor moeten we alweer terug naar 2005. Toen werd deze Cyber maandag voor het eerst gehouden als tegenhanger en verlengstuk van Black Friday. Black Friday begon namelijk ooit alleen met hoge korting in de winkel. Dit betekende dat er op deze Zwarte Vrijdag een heleboel mensen naar de winkels toegingen om hier een fantastische aanbieding te scoren met een hoge korting. Dit leverde altijd een hoop gedoe op. De voorraad van de winkels was vaak te beperkt voor de vele vraag tijdens Black Friday. Dit zorgde dan ook regelmatig voor knokpartijen in de winkels waarbij mensen de nieuwste TV’s, het nieuwste speelgoed, de nieuwste games etc uit elkaars handen trokken. Hier zagen de webshops een kans door als tegenhanger een dag te lanceren waarop er alleen online aanbiedingen te krijgen zijn. Op deze manier hoefde men niet in lange rijen voor de winkels te wachten, niet met elkaar te knokken en kon men toch op een eenvoudige manier profiteren van een hoge korting. Black Friday zorgde daarnaast natuurlijk ook voor een hoge omzet bij de winkeliers, waardoor de webshops achter het net leken te gaan vissen. Maar omdat ze nu direct na Black Friday op maandag komen met exclusieve online only aanbiedingen profiteren ze ook nog van de koopgekte die er tijdens het hele weekend is. Veel winkels doen er zelfs nog een schepje bovenop als het om korting gaat. Er zijn webshops en winkels die meedoen met Black Friday en dan met Cyber Monday nog net even een paar procent extra korting geven.

Wanneer is Cyber Monday 2024?

Cyber Monday is op maandag 2 december 2024. Het begint om 00.00 uur midden in de nacht en eindigt om 23.59 uur op dezelfde dag. U heeft dus precies 24 uur de tijd om te profiteren van alle bijzondere aanbiedingen, kortingen en deals.

Cyber Monday in Nederland

Hoe heeft Cyber Monday zich ontwikkeld in Nederland? Daar kunnen we kort en bondig over zijn: de ontwikkeling is hard gegaan. Elk jaar doen er meer en meer webshops aan mee. Tijdens Cyber Monday 2015 deden er slechts een paar webshops mee. Tijdens Cyber Monday 2016 was al te zien dat er heel wat meer mee gingen doen  en kon u al bij meer dan 50 webshops rekenen op een leuke korting op deze maandag in het jaar. En tijdens Cyber Monday 2017 ging het al behoorlijk door het dak en het jaar 2018, 2019, 2020 en 2021 deden daar nog een flinke schep bovenop. De verwachtingen voor 2024 zijn dan ook nog hoger. We verwachten dat er in 2024 misschien wel ruim 300 webwinkels meedoen met een speciale actie. Welke winkels het allemaal precies zullen zijn is even afwachten, maar tijdens eerdere edities waren onder andere MediaMarkt, Coolblue, Zalando, BCC en Wehkamp erg populair waar dan ook veel van werd geprofiteerd.

Bekijk alle cyber monday deals